• TECHNIK WETERYNARII

    Najważniejsze zadanie i czynność w tym zawodzie to pomaganie lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt. Technik weterynarz określa prawidłową i nieprawidłową budowę zwierząt, jak również pełni nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składaniem, transportem i obrotem artykułami pochodzenia zwierzęcego. Ponadto asystuje przy zabiegach weterynaryjnych oraz udziela zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych przypadkach.

  • TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

    Do najważniejszych zadań technika architektury krajobrazu należy przygotowywanie, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, produkcja roślin ozdobnych i materiałów szkółkarskich. Ponadto istotną umiejętnością jest planowanie i projektowanie trawników, rabat bylinowych, nasadzeń drzew i krzewów. Technik architektury krajobrazu musi umieć posługiwać się dokumentacją projektową w poszczególnych etapach realizacji działań. Ciekawą formą wykonywanych zadań w tym zawodzie może stać się tworzenie dekoracji roślinnych do wystroju wnętrz..

  • TECHNIK HODOWCA KONI

    Do najważniejszych zadań w tym zawodzie należy planowanie i organizowanie wszelkich prac dotyczących hodowli koni, a w tym zapewnienie im odpowiedniej ilości i jakości pasz, odpowiednich warunków stajennych, dbanie o właściwą i systematyczną pielęgnację. Należy posiadać umiejętności poprawnej jazdy konnej. To atutów tego zawodu należy również umiejętność organizowania imprez hipicznych i przeglądów hodowlanych.

  • TECHNIK ROLNIK

    Do najważniejszych czynności w zawodzie technik rolnik należy wykonywanie prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą, jak również prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich. Do specyfiki tego zawodu należy również umiejętność właściwej eksploatacji maszyn i sprzętu rolniczego. Należy również pamiętać o wiedzy ekonomicznej, która jest niezbędna do prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji.

  • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

    Do najważniejszych umiejętności technika żywienia należy przygotowywanie potraw i napojów, czyli posiada wiedzę i doświadczenie potrzebne w pracy kucharza. Ponadto w zawodzie tym można organizować, nadzorować i kierować pracą w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Technik żywienia obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw, nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP w placówkach gastronomicznych, prowadzi kalkulację cen sprzedaży oraz dokumentację rozliczeniową i techniczną.

TECHNIK ROLNIK

SPECYFIKACJA ZAWODU

To kierunek dla tych wszystkich, którzy chcą związać swoją przyszłość z rolnictwem. Nauczymy Cię podczas zajęć nie tylko produkcji roślinnej i zwierzęcej, ale pokażemy, jak szerokie może być wykorzystanie zdobytej wiedzy. Można przecież realizować się we własnym gospodarstwie, ale także pracować w wielu przedsiębiorstwach, które z produkcją rolniczą są związane. Wielu naszych absolwentów spotkać można w urzędach związanych z rolnictwem, w instytucjach służby rolnej oraz firmach handlującymi środkami do produkcji rolniczej. Masz zatem olbrzymie możliwości.
ZADANIA I CZYNNOŚCI:
Do najważniejszych czynności w zawodzie technik rolnik należy wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej, jak również prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich. Do specyfiki tego zawodu należy również umiejętność właściwej eksploatacji maszyn i sprzętu rolniczego. Należy również pamiętać o wiedzy ekonomicznej, która jest niezbędna do prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:
Technik rolnik może pracować w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych związanych z produkcją rolniczą. Może być zatrudniony w urzędach gminy, instytucjach służby rolnej. Może także samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Po ukończeniu szkoły absolwent zdobywa kwalifikacje uprawniające do korzystania z funduszy Unii Europejskiej w obszarze rolno-spożywczym.
Poniżej przedstawiamy istotne informacje związane z nauczanym w szkole zawodem technik rolnik, a w specyfikacji po prawej stronie można wyszukać szczegółowe dane dotyczące przedmiotów, języków, przedmiotów rozszerzonych i uzyskiwanych kwalifikacji (w ciągu trwania nauki w technikum uczeń na różnych poziomach zdaje tzw. kwalifikacje, które stanowią o uzyskaniu przez ucznia odpowiedniego tytułu zawodowego).
  • Czteroletni cykl kształcenia, podczas którego przygotowujemy uczniów do zewnętrznego egzaminu zawodowego i matury, a w perspektywie do studiów wyższych. Jako szkoła spełniamy wszelkie normy Ośrodka Egzaminacyjnego, dlatego egzaminy zawodowe zewnętrzne (tzw. kwalifikacje) uczniowie zdają na terenie szkoły.

  • Zapewniamy doskonały poziom nauki, dzięki doświadczonej i wykwalifikowanej kadrze, łączącą wiedzę z praktyką (nasi nauczyciele zawodu technik rolnik prowadzą własne gospodarstwa produkcyjne).

  • Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że zajęcia praktyczne w tzw. cyklu tygodniowym (od drugiej klasy, dwa razy w tygodniu po 4 godz.) odbywają się w szkolnym gospodarstwie (prawie 200ha pól uprawnych i hodowla bydła).

  • W ramach zajęć lekcyjnych uczeń odbywa kurs na prawo jazdy w kategoriach B i T (posiadamy własny ośrodek szkoleniowy), a opłata dotyczy wyłącznie zwrotu kosztów za paliwo.

  • Dodatkowo uczniowie uczestniczą w organizowanych na terenie szkoły kursach specjalistycznych: kurs (np. na opryskiwacza, kombajnistę, obsługi wózka widłowego).

  • Uczniowie w trzeciej klasie w okresie jesiennym odbywają indywidualną praktykę w wyznaczonych gospodarstwach rolnych, a latem istnieje możliwość zarobkowego wyjazdu na gospodarstwa do Niemiec.